torsdag 9 februari 2012

Recept på hemmagjord müsli

Jag vill gärna dela med mig av ett jättegott recept på Musli som jag brukar göra. När man gör den här müslin är det ett bra tillfälle att låta barnen vara med och hjälpa till i köket eftersom det mest handlar om att mäta och hälla upp saker, och det är inte så noga om det blir för mycket eller för lite av någon ingrediens, men ha gärna en sopborste nära tillhands. 

Receptet hittade jag på TV för länge sedan, men jag har modifierat det lite då jag tyckte att det ursprungliga receptet hade på tok för många ingredienser och nu gör jag det lite utifrån vad jag har i skafferiet. Jag har också gjort en LCHF-variant som är riktigt mumsig.

Godmorgonmüsli

Sätt ugnen på 225 grader

Blanda ca 12dl Gryn, t.ex. havregryn, rågflingor, dinkelflingor, kokosflingor och ca 4-5dl frön t.ex.sesamfrön, solrosfrön, linfrön, psylliumfröm. Hacka ca 2 dl nötter (mandel, hasselnötter, valnötter, andra osaltade nötsorter) och rör ner i blandningen

Blanda 2,5dl vatten, 1 d. honung och 1 dl rapsolja och rör sedan ihop med frön och gryn i en djup ugnsplåt.

Sätt in i ugnen ca 30 minuter, rör om ungefär var tionde minut. Låt müslin svalna innan du lägger ner den i en förvaringsburk. Den är jättegod med fil och lite äppelmos och kanel, eller som den är tillsammans med lite vaniljfil. 

LCHF-Müsli

Hacka blandade osaltade nötter och mandel grovt och blanda med t.ex. sesamfrön, solrosfrön, psyliumfrön, linfrön, pumpakärnor och kokosflingor (botanisera gärna i hälsokosthyllan eller vid naturgodiset i din butik, där brukar det gå att hitta alla möjliga sorters nötter och fröer), sprid ut blandningen på en plåt och rosta i 225 grader ca 5 - 10 minuter. Passa blandningen noga, de små fröna bränns lätt Rör gärna om då och då. 

Det viktiga när man ska göra LCHF-müsli är att man tänker på att undvika att ha i torkad frukt (frutksocker) och t.ex. gryn som innehåller kolhydrater, eftersom det är det man ska undvika när man äter en LCHF-kost. Men för smakens skull är det helt OK att ha lite, lite rivet äpple eller några blåbär vid serveringen. 

Servera müslin med trukisk yoghurt och lita frysta hallon eller blåbär. Man håller sig jättebra på den här måltiden som fungerar perfekt både till frukost, som mellanmål eller efter ett tufft träningspass.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar