När bin bygger något annat än det vi vill att de ska bygga (inne i ramarna som vi sätter ner i kuporna) så kallas det för "vildbygge" och just ett sådant gjorde våra bin eftersom vi hade glömt att sätta i en ram när vi gjorde en avläggare. I mina ögon så var deras skapelse mer en korrigering av vårt misstag än ett vilt bygge. Jag är fascinerad över våra bin och tycker att dom är duktiga :)
Hela dagen i förrgår gick jag och funderade på hur vi skulle göra och vilka moment och i vilken ordning vi skulle göra dem för att sedan kunna vara ganska snabba när vi väl arbetar i kupan. Jag vill inte låta den vara öppen för länge eftersom jag vill låta bina leva och arbeta så mycket som möjligt i lugn och ro. Men när jag ändå var inne i kupan ville jag såklart också se efter hur det såg ut med täckta ramar som vi får ut honung av. Vissa ramar var jättefina medan några ramar hade behövt ett par veckors drag till. Vi får väl se hur det ser ut om ett par veckor när vi ska skatta. Något är det i alla fall som drar ut dem, för så fort det blev lite varmare igår så var de igång och flög. Hela luften var full av bin en stund.
Såhär gick vi tillväga för att ta hand om våra bins vildbygge: Vi plockade över alla ramar i en ny låda och var noga med att se så att vi hade drottningen med oss på en av de ramarna. När vi sedan hade bara vildbygget kvar i den gamla lådan var det lättare att komma åt och lossa den, men det var väldigt mycket bin på den så det var först lite pilligt att komma åt utan att klämma någon. När vi fått loss vaxkakan ur lådan skakade vi bort så mycket bin vi kunde men jag hade glömt borsten, så några kompisar var kvar medan vi skar till vaxkakan så att den fick plats i en tom ram och sedan snodde vi fast den med lite ståltråd så att den sitter kvar i den tomma ramen. När det var klart satte vi tillbaka den i kupan igen och satte tillbaka skattlådorna ovanpå. Nästa gång vi går in i kuporna är det för att skatta honung, det ser jag mycket fram emot! Men först en vecka med mindre fokus på bin och biodling och mer fokus på mat, uppladdning och cykling.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar