söndag 15 december 2013

Äppelchips och andra torkade saker

I år fick vi en fantastisk äppelskörd och jag har under hösten ägnat mig åt att ta vara på så mycket jag kan av den. Jag har kokat kopiösa mängder äppelmos, gjort äppelmust och fyllt halva frysen med skivade äpplen. Ändå hade jag en hel del kvar på förvaring i garaget trots att jag också skänkt bort en del. Så fick jag idén att göra äppelchips när jag var hos en god vän i Gränna som bjöd på äppelchips till frukosten. 

Jag skivade äpplen och lade på några plåtar i ugnen på ca 75 grader och där fick de stå. Jag öppnade luckan emellanåt för att släppa ut fukt, men man kan också sätta en grytvante i lucköppningen och låta den vara där under torktiden. På recept jag har googlat fram på nätet står det att torktiden är 4 - 6 timmar, men i min ugn tog det betydligt längre tid än så, men det beror nog på att jag föredrar mina torkade äpplen krispiga och inte sega. Första omgången gick åt på ett kick eftersom jag inte kunde nöja mig med att ha dem på muslin utan åt dem som snacks. I nästa omgång testade jag att blanda äppelskivorna med kanel innan jag lade ut dem på plåtarna och det blev också jättegott. Man kan också ha kardemumma eller florsocker på äpplena om man vill. 

När jag väl kommit igång med att torka ville jag testa andra saker också men eftersom ugnen blir upptagen under så lång tid så bestämde jag mig för att skaffa en svamp- och frukttork,  eftersom det är en köksapparat som jag vet att vi kommer att få stor användning för. Till Rally har jag gjort torkad lever som han fullkomligt älskar och jag har också torkat apelsinskivor. Idag står det torkade rotfruktschips på agendan. 


Min finfina frukttork helt fulladdad.
Mumsiga äppelchips
Torkade leverbitar
Ett fint och juligt doftande potpurri med torkade apelsinskivor, nejlikor, kanel och stjärnanis

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar