I samband med att vi tog hand om vår honung så blev det ungefär en hink full med avtäckningsvax. Först fick vaxet rinna av i avtäckningsbrickan i några dagar och det blev ganska mycket honung som rann ner där som vi också kunde ta vara på, men det som blev över kan ni se på bilden nedan. Avtäckningsvaxet innehåller både honung, bivax, pollen och propolis. För att separera vaxet från honungen och det andra så smälter jag ner allt i en behållare i vattenbad tills blandningen blir flytande. Det är viktigt att man inte smälter det direkt i en gryta eftersom vaxet lätt kan ta eld. När blandningen sedan svalnar så skiktar sig de olika ämnena och vaxet lägger sig överst medan honungen sjunker till botten. Honungen silar jag men eftersom den är värmebehandlad så har den förlorat mycket av nyttigheterna som annars finns i honung så den lämpar sig bäst i bakning eller en kopp te. Smaken är väldigt fyllig och därför tycker jag att den gör sig perfekt i brödbaket!
Jag smälte ner mitt vax tre gånger för att få det så fint som möjligt, eftersom jag vill göra ljus av mitt vax. mellan honungen och vaxkakan blev det en geggig sörja som jag tror innehåller bland annat propolis, men vad mer det är i det kladdet känner jag inte till. Jag skrapade bort och slängde geggan eftersom jag inte har kunnat hitta någonstans vad eller om det går att göra något med detta. Kvar fick jag förutom den smakrika värmebehandlade honungen också en fin liten vaxkaka.
![]() |
Avtäckningsvax före behandlingen |
![]() |
Jag smälter ner vaxet i en bytta i vattenbad |
![]() |
Det smälter ganska snabbt och hela hinkens innehåll fick överraskande nog till sist plats i min lilla bytta |
![]() |
Nu ställer jag vaxet åt sidan för att det ska svalna och separera sig |
![]() |
När det svalnat petar jag hål på vaxet och silar bort honungen. Efter första smältningen var vaxet fortfarande väldigt poröst eftersom det innehåller andra ämnen också. |
![]() |
Här är underdelen på vaxkakan efter tre smältomgångar, nu har jag fått ur så mycket honung det går och jag skrapar bort den kladdiga blandningen från den hårda vaxkakan |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar